Mit jelent számodra a szex?

Feltetted már magadnak ezt a kérdést? Intimitást, esetleg közelséget, gyengédséget vagy csak a szexuális aktust jelenti számodra? A szex személyiségünknek megfelelően különböző dolgokat jelenthet és magában foglalhat – simogatást, érintést, csókolózást, puszilgatást, ölelkezést, és nem csak szexet vagy közösülést. Általában minden párnál kialakul előbb – utóbb a saját „szexuális stílus”.

Mikor, hogyan szeretitek csinálni, milyen gyakran, menyire fontos számotokra ez előjáték, mennyire vagytok egymásra hangolva, gyengédség vagy vadság jellemző rátok?

Ezekkel a kérdésekkel közelebb tudtok ahhoz kerülni, kinek mit is jelent valójában.

Ha inkább mélyebben szeretnénk megvizsgálni ezt a gondolatot, változtassuk meg az előző kérdést a következőre: Mit jelent számodra a szexualitásod?

Mindannyian szexuális lények vagyunk. Szexualitásunk szorosan összefügg életünk többi részével. Még a spiritualitásunkhoz is kapcsolódik. Valójában a kettő összefonódik.

Azt gondolhatjuk, hogy az életben betöltött szerepeink: a munka, az otthon, család a barátok, vagy éppen a saját magunkkal eltöltött minőségi idő határozza meg személyiségünket, szexualitásunnkat. Igazából mindegyik terület összefügg egymással.

Ha a szexet és a szexualitást nézzük… ez egy nyelv, ugyanúgy mint például a szeretetnyelv. Emberként pedig mi vagyunk az egyetlen faj, amely képes értelmet adni az életünkben végzett dolgoknak. Amikor a szexről van szó, sokan csak magára az aktusra gondolnak, de ennél sokkal többet jelent számunkra. Az alábbiak közül több kifejezéssel tudsz azonosulni, attól függően, pillanatnyilag melyik vonatkozik rád.

Nekem a szex:

  •  kapcsolódást

  •  kötődést

  •  gyengédséget

  •  feszültség levezetést

  •  a vágyaid megélését

  •  szeretetet

  •  energia felszabadulást

  •  elkötelezettséget

  •  utódok nemzését jelentheti.

Senki sem tudja meghatározni helyetted. Van, amikor a jelentések megváltoznak. Néha a szex csak elengedés. Máskor egy vágy a szorosabb kapcsolatra. Néha csak adni akarsz, máskor pedig hagyod, hogy csak sodródj az árral. Nem minden alkalommal ugyanazt jelenti de segít tisztában lenni azzal, hogy mit szeretnél.

Amikor belevágsz a szexbe, tulajdonképpen beengeded a partneredet a saját kis világodba. Légy őszinte és beszéljetek róla ki mit szeretne. Nincs két ugyanolyan együttlét, mindegyik más és más. Az intimitás átélésében, „jól érezzük magunkat” endorfinok szabadulnak fel az agyunkból. Talán hallottatok már az oxitocinról. Ez a hormon ellazítja természetes védekező rendszerünket azáltal, hogy megnyugtatja az agy egy részét, amely szabályozza stresszreakcióinkat.

A csók, az ölelés és az érintés oxitocint szabadít fel, akárcsak az orgazmus. Az ilyen endorfinok segítenek abban, hogy közelebb kerüljünk és kapcsolódjunk partnereinkhez, elmélyítve gyengéd kötelékeinket. Tehát a rendszeres fizikai kontaktus valóban segíthet a pár kapcsolatának erősítésében.

Sok pár számára, különösen a monogám kapcsolatokban, a szex valami egyedi a párkapcsolatban, és különbözik az életedben esetleg fennálló többi kapcsolattól. Nagyon exkluzív és különleges módon lehetőséget ad arra, hogy közel és meghittnek érezzék magukat. A szex jót tesz az egészségnek és a fittségnek is. A rendszeres szex erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a szív- és érrendszeri erőnlétet.

Egyszóval bármely formáját is választjátok az intim együttlétnek, a legfontosabb, hogy tudjátok mit jelent számotokra és hogyan lelitek örömötöket benne.