Párkapcsolati kommunikáció

Minden párkapcsolatban előfordulhatnak nehezebb időszakok. Gyakran az egészséges, jól működő kapcsolatokban is vannak különböző problémák, és akár személyes vagy online tanácsadást is igénybe vesznek. A küzdelmek gyakran közvetlenül vagy közvetve összefügghetnek párkapcsolati problémákkal, és akár szorongást eredményezhetnek, ha nem oldjátok meg őket. Ha megtanuljátok hogyan kommunikáljatok hatékonyan, és fejlesszétek ezeket a készségeket, igazi változást hozhat a kapcsolatotokban. Ezek a kommunikációs gyakorlatok pároknak segíthetnek megoldani az egyes elakadásokat.

A párkapcsolati kommunikációs gyakorlatok jelentősége

A kommunikációt szolgáló tanácsadói gyakorlatok lehetővé teszik a partnerek számára, hogy megtanulják, hogyan kell beszélni és meghallgatni egymást. Ez a pozitív kommunikációs folyamat magában foglalja a gondolatok, ötletek, információk és ismeretek produktív cseréjét. Az, ahogyan kommunikálsz, közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyire tudsz együttműködni partnerként. Ha a kommunikációd őszinte és világos, az intimitás megerősödhet, valamint a párodba vetett bizalom is mélyebbre válhat.

Egyes tanulmányok következetesen kimutatták, hogy azoknak a pároknak, akik jó kommunikátorok, nagyobb esélyük van boldogabb, hosszabb romantikus kapcsolatra, mint azoknak, akik nem kommunikálnak jól egymással.

Könnyű arról beszélni, hogy mi a rossz, de sokszor nem is vesszük észre, mi az, ami jól megy. Hajlamosak vagyunk megjavítani vagy tökéletesíteni kapcsolatainkat, bár a fejlődés, az átmenet és a változás tiszteletben tartása ugyanennyi figyelmet érdemel. A kommunikáció során érdemes őszintén és világosan, igényeidhez megfelelően alakítani mondandódat. Ezáltal egyszerűbb lesz a másik fél számára megérteni, mit is szeretnél valójában, mik a saját szükségleteid és ezek hogyan valósulhatnak meg.

Íme egy jó pár - kapcsolati gyakorlat a párok kommunikációjához.

1. Érvényesítési gyakorlatok

Az érvényesítés minden kapcsolatban fontos. Mindannyian szeretnénk érvényesülni az életben. Kapcsolatainkban az érvényesítés által biztonságban érezhetjük magunkat, amikor megnyílunk és őszintén elmondjuk, mit szeretnénk valójában. Segít abban, hogy teljes mértékben összekapcsolódjunk és úgy érezzük, megbízhatunk a másikban.

Nagyon fontos megérteni, hogy az érvényesítés nem egyszerűen egyetértés egymással. Inkább azt jelenti, hogy elismered valaki érzelmeit, gondolatait vagy érzéseit, majd megbizonyosodsz arról, hogy hallod őket, és összehangolt erőfeszítéseket teszel annak megértésére.

2. Pozitív kommunikációs gyakorlatok

Amikor a párok pozitív kommunikációs stílusban és nyelvezetben beszélnek egymással, a beszélgetések általában sokkal egyszerűbbek. A pozitív hangvétel sokkal hatékonyabb, mint a negatív, különösen akkor, ha a párok nehéz helyzetekben vagy témákban próbálnak eligazodni. A negatív nyelvezet használata gyakran vezethet, hiszen a partner úgy érezheti, hogy vádolják, vagy támadják az egyes konfliktusok során.

Számtalan kutatás erősítette meg azt az elképzelést, hogy gyakran nem az a lényeg, hogy mit mondasz, hanem az, hogy hogyan mondod. Ez egy sajátos kommunikációs stílus, amely könnyen elsajátítható.

A pozitív nyelvi gyakorlatok legegyszerűbb módja, ha átgondolod, mit szeretnél mondani és ezt pozitív változatban fogalmazod meg.

Például ahelyett, hogy azt mondod : “Ez a ruha/nadrág nem áll jól rajtad,” inkább azt mondhatod helyette: “Imádom azt a fekete ruhát/nadrágot amit a legutóbbi randinkon viseltél.”

Így senki sem sértődik meg, mégis sikerült megfogalmazod, mit szeretnél.

3. Aktív hallás/megértés gyakorlatok

Gyakran azt gondoljuk, mindenképpen igazunk van egyes témában vagy konfliktusban. Az aktív hallgatás kiváló módja ennek megváltoztatására. A megszakítás nélküli aktív hallgatásnak is nevezett gyakorlat során nem szakítod félbe partnered, hagyod hogy elmondja egyes szükségleteit, érzelmeit a témával kapcsolatban.

Néha azt gondolhatod, hogy segítőkész vagy azzal, hogy közben tanácsokat vagy magyarázatokat adsz, miközben partnered megnyílik előtted, de ez félreértelmezhető is lehet, hiszen úgy érezheti, te jobban tudod nála, amit mondani szeretne.

A megszakítás nélküli aktív hallgatás gyakorlathoz egyszerűen csak állítsd be az órát 3 – 5 percre, és hagyd hogy partnered nyíltan beszéljen, szabadon elmondhassa az adott témával kapcsolatos érzelmeit, gondolatait.

A “néma” partner gesztusokkal, nonverbális kommunikációs támpontokkal tud verbális kommunikációs támogatást nyújtani, de az adott időben nem szabad beszélnie. Ha lejárt az idő, akkor a hallgató partner kifejezheti érzéseit, véleményét az elhangzottakkal kapcsolatban.

Ez oda – vissza működhet az egyes témákkal kapcsolatban, idővel segíthet egymás mondandójának mélyebb és tisztább megértéséhez.

A tudatos és reflektív hallgatás nem zárja ki egymást, gyakoroljatok átgondolt és hiteles válaszokat adni, miután figyelmesen hallgattatok.

4. “Én” állítási gyakorlatok

A klasszikus “én” kijelentéstechnika az egyik legismertebb kommunikációs gyakorlat párok számára. Itt kiküszöbölhető az ujjal mutogatás, a hibáztatás és a kritizálás – mely gyakori módja a konfliktus közbeni kapcsolatba lépésnek. Az ilyen tipusú kommunikáció problémája az, hogy megszakad a kommunikáció, elveszik a fókusz, az őszinte mondandó.

Az “én” kijelentések használatával felelősséget vállalhatsz saját érzéseidért, miközben csökkentheted a partnered hibáztatását. Számos tanulmány kimutatta, hogy az “én” nyelv használata csökkenti annak valószínűségét, hogy a konfliktusokról folytatott megbeszélések robbanásszerű konfrontációhoz vezessenek.

Ezek az “én” kijelentések nem csak a párkapcsolatokban lehetnek hasznosak, de egyaránt használhatóak az élet bármely kommunikációs helyzeteiben.

5. Hála kifejezési gyakorlatok

A hála kifejezése nem csak a párkapcsolatokban hasznos, a mindennapi életben is alkalmazható. Ha a hálára összpontosítunk, mint segítő tényezőre, akkor mindkét fél úgy érezheti, hogy értékelik és nem csak természetesnek veszik szándékát az egyes problémák megoldására.

Ha időt szántok egy egyszerű köszönetnyilvánításra, vagy elismered a másik fél erőfeszítéseit, valóban változást eredményez a kapcsolatban. Különösen, ha megerősítő szavakkal reagáltok a hála kifejezésére, fontos szükségletet elégíthet ki egyes emberek számára.

Az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok hatékonyan segíthetnek egyes kommunikációs problémák és konfliktus helyzetek megoldásában.

Egy párkapcsolati tanácsadó számtalan hasonló gyakorlatokkal segítheti az egyes elakadásokat és közös munkával megtalálni a kivezető utat ezekből a helyzetekből.